Medlemsmøte i Askøy museumslag 10.april 2019

Askøy museumslag inviterer til medlemsmøte

10. april klokken 19.00 i Møllesalen, Sjoddien.

Dr. philos Sven Svebak vil kåsere over temaet:

“Forlenger en god latter livet?”

Det blir enkel bevertning.

Møtet er åpent for alle. Medlemmer gratis, ikke-medlemmer kr. 50.

Sven Svebak

Professor i psykologi og pioner i forskning - Bli inspirert og lær mer om hvor utrolig viktig humor på jobb er.

sven-svebak-e14599446442641-300x300.jpg

Askøykalenderen 2019

Årets Askøykalender er nå ferdig og til salgs hos bokhandlerne Norli i Kleppestø og ARK i Amfi Askøy. Kalenderen er også til salgs i Sparbutikkene på Ask og Fromritoppen, og Askøy engrossenter på Storebotn. Kalenderen kan også bestilles direkte hos Askøy museumslag. Bruk kontaktlinken oppe på denne siden. Betaling kan skje til konto nr. 36335212198 eller Vipps til Askøy museumslag, #137716.

Kalenderen i år fortsetter temaet med Askøy i 60-årene. I tillegg er det mange bilder med skolekorps og skolekor mellom 1970 og 1974.

IMG_4125.jpeg
IMG_4127.jpeg

Medlemsmøte 26.september kl. 19 i Møllesalen

Medlemsmøte i Askøy museumslag.

Seniorrådgiver Anders Haaland fra Norges Fiskerimuseum vil holde foredrag:

Fiskerinæringen og fiskeindustrien på Askøy på 1900-tallet.

Askøy sto for 10 % av Norges sildeindustri på 1900-tallet, men den siste sardinfabrikken ble lagt ned i 2008. Nå får vi historien om næringen frem til vårt århundre.

Tid og sted:

Adgang for interesserte. Lett servering Medlemmer gratis, ikke-medlemmer kr. 50.

41925249_2184761208260545_4258062102314352640_n.jpg

Medlemsmøte 27.februar

Målfrid Krohn Sletten vil kåsere over temaet
"Våre formødre var nokke for seg".

Askøy museumslag arrangerer åpent møte i Møllesalen, Strusshamn kultursenter Sjoddien tirsdag 27. februar klokken 12.
Målfrid Krohn Sletten vil kåsere over temaet
"Våre formødre var nokke for seg"

Hverdagen for vanlige kvinner før i tiden var ganske anderledes enn hva den er nå. Idag kjøper vi stort sett alt vi trenger, før skulle mat planlegges og konserveres, på bygdene skulle det veves og syes, klevask var fysisk hardt arbeid, og så var det «alt det andre» som måtte gjøres. Mye kunnskap er gått i glemmeboka.
Det blir kaffe/te og noe å bite i. Adgang også for ikke-medlemmer
Inngangspenger: 50 kroner.

 

Bildet viser Amanda Haugland og klesvask på gamlemåten. Foto: Jon Haugland   

Bildet viser Amanda Haugland og klesvask på gamlemåten. Foto: Jon Haugland

 

Medlemsmøte tirsdag 23.januar

Askøy museumslag arrangerer medlemsmøte i Møllesalen i Sjoddien tirsdag 23.januar kl. 12. Ole H. Loftaas vil holde et foredrag med tittelen "Torget i Bergen - på postkort".

Det vil bli enkel bevertning.

Vi håper mange har anledning til å komme. Og er du ikke medlem, men interessert, så er du velkommen.

Torget i Bergen402.jpg

Vet du hva dette er?

"Vet du hva dette er", spurte vi på årets Kulturmønstring på Ravnanger. De som ville svare på dette ble med i trekningen om en årets Askøykalender. Det ble mye artig diskusjon ved vår stand om dette, og det var tydelig at mange visste hva det ble brukt til. Men verre kunne det være å huske hva man kaller dette. Etterhvert ble vi klar over at mange svar kunne være riktig, for man hadde ulike navn på redskapet rundt omkring.

IMG_2751.jpg

Det vanlige navnet på Askøy var hold eller hødl. Og det ble som svært mange visste, brukt når en skulle bære tørrhøy med børatau. Vi har et bilde i museet i Strusshamn som viser en liten gutt med ei slik høybør.

Som nevnt måtte vi godta mange varianter av riktig svar. Den som ble trukket ut som vinner blant de som hadde rett svar, var Sonja Ramsvik.  Takk til alle som var med i konkurransen!

Som nevnt måtte vi godta mange varianter av riktig svar. Den som ble trukket ut som vinner blant de som hadde rett svar, var Sonja Ramsvik.

Takk til alle som var med i konkurransen!

Askøykalenderen 2018 i salg nå

Årets Askøykalender er nå ferdig og i salg. Kan kjøpes hos bokhandlerne i Kleppestø Senter og Amfi Askøy. I tillegg kan kalenderen kjøpes  i Sparbutikkene på Ask og Fromritoppen, og hos Askøy Engrosservice i Storebotn.

Kalenderen i år er viet 60-årene, med stor vegutbygging og boligbygging, 50-årsjubileum for første sjukebil og ny kirke i Strusshamn, bilrally og båtbygging mm.

Dersom du vil kjøpe den direkte hos oss, ta kontakt via denne linken http://askoymuseumslag.no/kontakt/

Prisen er som før: 100 kr

IMG_2733.jpg
IMG_2734.jpg

Askøykalenderen 2017

Årets Askøykalender er nå ferdig og til salgs. Hovedtemaet i år er gårder på Askøy. Bl.a. presenteres Kjerrgarden som nettopp har fått pris for sitt flotte kulturlandskap.

Prisen på kalenderen er som tidligere, kr. 100, og kan kjøpes hos bokhandlernepå Askøy, Sparbutikkene på Ask og Fromritoppen, Engrossenteret på Storebotn, og direkte fra Askøy museumslag.

Forsidebildet viser litt av de flotte steingardene en finner på Kjerrgarden.

En liten gjettekonkurranse

På årets kulturmønstring på Ravnanger hadde Askøy museumslag en gjettekonkurranse om dette skiltet. Det er gitt oss av en som har funnet det med metalldetektor.
Det kom mange gode forslag, både skriftlig og muntlig.

Svar: Skiltet er funnet i Klokkerhagen i Strusshamn. Vi mente at det må ha stått på klokkerboligen, og kanskje viste åpningstider for prestekontoret. En annen mulighet er at det stod på Kommunehuset like i nærheten.

De fleste svarene viser til kommunehuset i Strusshamn.

Vi fikk en kommentar på Kulturmønstringen (men dette svaret ble ikke skriftliggjort) at Posten brukte en slik måte å skrive åpningstider på. Og når vi vet at klokkerboligen også huset Strusshamns første poståpneri (1887-1903), er det mye som tyder på at dette er den rette løsningen. Derfor sendte vi en forespørsel til Postmuséet om de har noen formening om dette.

Postmuséet skriver som svar at i den tiden skiltet er fra (rundt år 1900), så brukte ikke Postverket standardiserte åpningstider og skilt. Men de har et lignende skilt i sin samling, der språk og tider blir skrevet på lignende måte (men ikke helt de samme åpningstidene). Det er derfor svært mye som tyder på at skiltet har vært der poståpneriet lå, dvs. i Klokkarhagen i Strusshamn.

Men i og med at ingen kom så nært "målet", og rett svar ikke er helt sikkert, har vi trukket ut en vinner blant alle dere som foreslo kommunehuset eller prestekontoret i Strusshamn - som begge lå i nærheten av klokkerboligen.

Vinneren ble Øistein Åmellen Jensen, som vil få tilsendt en Askøykalender. Gratulerer!

Og takk til alle som deltok i gjettekonkurransen.

IMG_2018 (1).jpg

Askøykalenderen 2016

Kalenderen for 2016 er nå klar og til salgs. Du kan kjøpe den følgende steder: ARK bokhandel i Amfi Askøy, Norli bokhandel i Kleppestø senter, Spar Ask og Spar Fromritoppen, Askøy engrossenter Storebotn, Det røde hus i Strusshamn, og direkte fra Askøy museumslag (bruk kontaktskjemaet).

IMG_2010.JPG