"Askøy museumslag presenterer"

Askøyværingen ønsker å ha en serie gående som de kaller "Askøy museumslag presenterer". Dette blir en serie der Askøy museumslag plukker ut historiske bilder fra arkivet sitt som kan være av interesse for mange på Askøy.

Tanken er å la dette gå over et år, og at vi "reiser" litt rundt på hele Askøy. Vi har diverse bilder fra de siste 50-60 årene som vi mener kan være brukbare i en slik serie. Tanken er at bildene skal presentere de ulike bygdene på Askøy sammen med bilder som er tatt i forbindelse med en eller annen begivenhet. Men vi skal ikke stikke under en stol at vi også mangler bilder fra en del bygder, og at vi derfor ønsker  innspill fra askøyværinger som kanskje har bilder fra sin bygd som de kan tenke seg å publisere i denne serien. Ta da kontakt med Askøy museumslag eller Askøyværingen!

De fleste bildene vi har er tatt av Erling Brekke og Magne Skeie. Begge tok bilder for Askøy Tidend fra slutten av 50-årene og til ut i 70-årene. I tillegg vil vi bruke Widerøes flyfoto fra Askøy kommunes arkiv. Det er gode fargebilder som viser godt hvordan det så ut på Askøy tidlig i 1960-årene.

Serien startet med et av de mange bildene fra Kleppestøkaien som Skeie tok en søndag i august 1959. Et slikt bilde ligger lenger nede på denne siden. Neste bygd ut var Juvik med et bilde fra Juvikkrysset. Vi supplerer her med et par bilder fra 1971 da man sprengte ned mye av Andershilleren som ligger øst for Rema 1000 i dag. Dette skjedde i forbindelse med at veien ble omlagt, og vi fikk den nye "Juvikflaten".

Andershilleren og Juvikflaten til venstre.

Andershill.jpg
 Juvikflaten med Andershilleren sett fra nord  Du finner også et bilde av Andershilleren tatt i 1940 på vår side med  Krigshistoriske bilder

Juvikflaten med Andershilleren sett fra nord

Du finner også et bilde av Andershilleren tatt i 1940 på vår side med Krigshistoriske bilder

Litt mer om dette bildet som AV presenterte: Det var i kjelleren i huset i midten (tilhørende Bergfjord) at Sigmund Juvik startet opp en dagligvarehandel i 1952. I 1972 bygde han et nytt forretningsbygg i området til høyre i bildet. Dette bygget har huset div. butikker opp gjennom årene, og er blitt utvidet flere ganger. I dag huser det Janco Expert og BOA sykler.  Den store fjellknausen mellom husene ble sprengt vekk da det ble bygget en bensinstasjon der Bergfjords hus står, samtidig som veien ble lagt om. I disse dager fjernes også bensinstasjonen slik at det kan bygges et nytt forretningsbygg på denne tomten.

Source: http://www.av-avis.no/magasin/elskeraskoey...